Şehitler Hakkında Açıklamalar

Cemil ve Şervan Yoldaşlarımızı Saygıyla Anıyoruz

Basına ve Kamuoyuna!

23 Ağustos 2020 günü Serhed alanında gerçekleşen düşman saldırısında değerli yoldaşlarımız Cemil Cîgerxwîn ve Şervan Dirêj yoldaşlarımız şehadete ulaştı.

Gerilla saflarına katıldıkları günden itibaren her anlarını şehit yoldaşlarımızın anılarını yaşatmak ve hayallerini gerçekleştirmek için mücadele ederek geçiren Cemil ve Şervan yoldaşlarımız, örnek birer Apocu militan olmayı başardı. Yeni dönem gerillacılığını pratikleştirmek için büyük bir özveri ve kararlılıkla mücadele eden yoldaşlarımız, hiçbir zaman kendilerini yeterli görmeyerek, sürekli gelişim içerisinde oldular. Bu özellikleriyle her zaman mücadelenin en zorlu yaşandığı alanlara gitmeyi ilke edinen yoldaşlarımız, bu temelde Serhed alanına geçerek halkımızın özgürlük yürüyüşünün öncü militanları olmayı başardılar.

Özgürlük mücadelemizde emekleriyle kendilerini var eden Cemil ve Şervan yoldaşlarımızı şehadet yıldönümlerinde saygı ve minnetle anıyor, başta değerli aileleri olmak üzere tüm yurtsever Kurdistan halkımıza başsağlığı diliyoruz.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Cemil Cîgerxwîn
Adı Soyadı: Şemsettin Delayimilan
Doğum Yeri: Maku
Anne – Baba Adı: Esmer – Yusuf
Şehadet Tarihi ve Yeri: 23 Ağustos 2020 / Serhed

Cemil Cîgerxwîn – Şemsettin Delayimilan

Kod Adı: Şervan Dirêj
Adı Soyadı: Hüseyin Keserci
Doğum Yeri: Bedlîs
Anne – Baba Adı: Şadiye – Seracettin
Şehadet Tarihi ve Yeri: 23 Ağustos 2020 / Serhed

Şervan Dirêj – Hüseyin Keserci

Şemsettin Delayimilan Parti’deki adıyla Cemil Cîgerxwîn yoldaşımız, Rojhilatê Kurdistan’da yurtsever bir ailede dünyaya gelmiştir. Toplumsal ahlak değerlerine bağlı bir ailede büyüyen yoldaşımız, bu değerleri özünde yaşamasını bilmiştir. Var olan kapitalist sistemin insanlığa dayattığı liberal ve iktidarcı anlayışlara karşı küçük yaşlarda başlayan sorgulamaları yoldaşımızı belli arayışlara yönlendirmiştir. Özelde İran devletinin uyguladığı soykırım politikaları, Kürt halkının bir ekmeğe muhtaç hale getirilerek köle misali çalıştırılması yoldaşımızın sorgulama ve arayışlarını daha derinden yapmasına vesile olmuştur. Beş yıl İran devlet okullarında okuyan yoldaşımız daha sonra kendi isteği ile okuldan ayrılmıştır. Ailesinden ve çevresinden partimiz PKK saflarına olan katılımlar Cemil yoldaşımızın da arayışlarının cevabını bulmasına vesile olmuştur. Küçük yaşlarda duyduğu Rêber Apo’yu, onun yarattığı yeni yaşamda daha iyi tanımak, anlamak ve şehitler çizgisine layık olmak için 2011 yılında partimiz PKK’ye katılma kararı almıştır.

2011 yılında PKK saflarına katılan Cemil yoldaşımız, yeni savaşçı eğitimini Xakûrkê alanında almıştır. Aldığı temel gerilla eğitimi ile askerlikte ve yoldaşlık ilişkilerinde belli bir birikim ve tecrübe kazanmıştır. Yaşama karşı sürekli meraklı ve öğrenme isteği içinde olması yoldaşımızın kısa sürede yetkin bir gerilla olmasını sağlamıştır. 2011 yılında gelişen yoğun savaş sürecinde aktif bir şekilde yer alabilmek için önerilerde bulunmuş ve bu esaslar üzerine kendini yetkinleştirmeye çalışmıştır. Şehîd Reşîd Serdar, Şehîd Çiçek Kurtalan, Şehîd Azad Sîser ve Şehîd Tekoşîn Amanos yoldaşlar şahsında 2012 yılında gelişen Devrimci Halk Savaşı sürecinde, devrimci operasyonlarda yer almıştır. Bu devrimci operasyonlardaki katılımı, cesareti ve kaygısızca düşman üzerine gitmesi yoldaşlarınca örnek alınmıştır. Bu süreçte yer aldığı tüm çalışmalarda ve eylemlerde görev ve sorumluluklarını layıkıyla yerine getiren Cemil yoldaşımız, militanca bir duruş içerisinde olmuştur. Gelişen yoğun savaş içerisinde yaralanmasına rağmen, mücadelesini her zaman büyütmeyi esas alan bir yaklaşım içerisinde olmuştur. Yaşanan yoğun bir savaş pratiği içerisinde PKK’nin yoldaşlık gerçeğine sarsılmaz bir inanç ve bağlılıkla sarılmıştır. Rêber Apo’nun yenilmeyen ve hakikatten şaşmayan bir zafer gerillası olabilmek için kendini sürekli eğitmiştir. Şehit yoldaşlarının hayalleri ve intikamları için kendini ve yoldaşlarını eğiten Apocu bir militan olmuştur. Partimiz PKK’nin bir şehitler partisi olduğunun derin bilincine varan yoldaşımız bu esas üzerinde sürekli bir sorgulama ve şehitler gerçekliğine cevap olabilme arayışı içerisinde olmuştur.

Geçirmiş olduğu yoğun pratik ve savaş sürecinden sonra bağlılık, ideolojik netlik ve güven gerektiren çalışmalarda yer alan yoldaşımız 4 yıl boyunca bu çalışmalarda kalarak, yoldaşlarının kendisine olan güvenini boşa çıkarmamıştır. Yer aldığı bu çalışmada halk gerçekliğimizi daha iyi anlama imkanı bulan Cemil yoldaşımız, içinden geldiği halk gerçekliği ve bu gerçekliğin kendisinde yarattığı etkileri daha derinlikli bir şekilde sorgulama imkanı bulmuştur.

2016 yılında Bakurê Kurdistan’ın birçok il ve ilçesinde gelişen Özyönetim Direnişi ve bu direnişlerde hem halkımızdan hem de yoldaşlarımızdan yaşanan şehadetler Cemil yoldaşımızı derinden etkilemiştir. Fedailik çizgisinde yürütülen bu direnişe katılmak isteyen yoldaşımız çok iyi bildiği Şemzînan alanına geçmiştir. Burada düşmana karşı biriktirdiği büyük kin ve öfke ile hemen pratiğe geçmiştir. Düşmana karşı birçok eylem gerçekleştiren Cemil yoldaşımız, yoldaşlarının yükünü hafifletmeyi başarmıştır.  Cemil yoldaşımız daha sonra 2017 yılında Parti Merkez Okulumuz olan Mazlum Doğan Akademisi’nde bir devre eğitim görmüştür. Burada aldığı eğitim ile militan kadro duruşunda yaşanan eksikliklerini tek tek analiz etme fırsatı bulmuştur. Partimiz PKK’nin öncü kadrolarından olan Mazlum Doğan yoldaşın adına açılan akademide eğitime katılmanın derin bilincinde olmuştur. Bu temelde kendini örnek bir militan ve zafere kilitlenmiş bir hakikat savaşçısı olma yolunda eğitmiştir. Önder Apo’nun demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigmasında kendini derinleştirmiştir. Yaşama karşı kendini sorumlu gören yoldaşımız, gelişimi ile Parti yaşamında yoldaşının yoldaşı, Şehîd Reşîd Serdarların ardılı olarak da büyük bir komutan olma yolunda kararlı adımlarla ilerlemiştir.

Başarılı bir şekilde eğitim devresini tamamlayan yoldaşımız, bir dönem Parti yönetimindeki arkadaşların yanında güvenlik ve diğer çalışmalarda yerini almıştır. Bu çalışmada Partimizi daha yakında görme ve tanıma fırsatını bulmuştur. Bu çalışmada yanında yer aldığı yoldaşlardan eğitici dersler çıkaran Cemil yoldaşımız bu görevini başarılı bir şekilde yerine getirmiştir. Belirli bir düzey ve pratik sahibi olan Cemil yoldaşımız bu tecrübelerini tekrardan pratiğe yansıtmak üzere Bakurê Kurdistan alanlarında mücadele yürütmek için öneride bulunmuştur.

Önerisi kabul edildikten sonra Serhed alanına düzenlenen yoldaşımız, Devrimci Halk Savaşı’nın geliştirilmesi için yoğun bir çabanın içinde olmuştur. Alanda yürütülen pratiklerde başarılı bir şekilde yer alarak görev ve sorumluluklarını yerine getirmiştir. Cemil yoldaşımız yürüttüğü başarılı pratikle yoldaşları arasında kısa sürede sevilip sayılan bir yoldaş olmayı başarmıştır. Yaşamda çıkan eksikliklere yerinde ve zamanında müdahale ederek eleştirisel ve öz eleştirisel bir tutum sergilemiştir. Önder Apo ve şehitlere olan bağlılığını her çalışmasında titizlikle çalışarak göstermiştir.

23 Ağustos 2020 günü Serhed alanında görevi başındayken Şervan Dirêj yoldaşıyla beraber gerçekleşen bir düşman saldırısında şahadete ulaşan Cemil yoldaşımız; fedakarlığı, yaşamdaki militanca duruşu ve derin yoldaşlığı ile tüm yoldaşlarının örnek aldığı bir devrimci olmayı başarmıştır.

Şervan yoldaşımız Bedlîs’in Adilcewaz ilçesine bağlı Axçira köyünde yurtsever ve toplumsal ahlak değerlerine bağlı bir ailede dünyaya gelmiştir. Bu değerlerle yetişen yoldaşımız sade, mütevazi bir yaşamın sahibi olmuştur. Derin bir yurtseverlik bilinci ile büyüyen yoldaşımız var olan düşman politikalarını ve baskılarını hemen görmüş ve bu duruma karşı bir direniş ve arayış içerisinde olmuştur. Aileden ve yakın çevrelerinde partimiz PKK’ye katılımların ve şehadetlerin olması, Şervan yoldaşımızın Kurdistan Özgürlük Hareketi’ni tanımasına vesile olmuştur. Şervan yoldaşımız 8 çocuklu bir ailenin en büyük çocuğu olarak üzerine düşen görevlerin bilincinde olarak ailesine destek olmuştur. Ailesine maddi açıdan yardımcı olabilmek için Türkiye metropollerinde çeşitli işlerde çalışan yoldaşımızın, metropol ortamlarında bulunduğu süre zarfında çelişkileri artmış ve sisteme karşı olan kin ve öfkesi daha fazla büyümüştür. Kapitalist modernite sisteminin halkları ezen ve emeklerini çalan yapısına karşı her zaman sorgulama ve arayış içinde olmaktan vazgeçmemiştir. Bu süreçte hem arayışlarının cevabını Kurdistan özgürlük gerillasına katılarak bulabileceği hem de yakın akrabalarından yaşanan şehadetlere layık olması gerektiği kanaatine ulaşan yoldaşımız 2012 yılında gerilla saflarına katılma kararı almıştır.

7 yoldaşı ile birlikte örgütlü bir şekilde Wan’ın Çatak alanından gerilla saflarına katılan yoldaşımız, 2004 yılında Muş alanında düşman ile girdikleri çatışmada şehadete ulaşan amcasının oğlu Şervan Delîl (Murat Keserci) yoldaşın ismini alarak özgürlük dağlarındaki amansız yürüyüşüne manevi bir anlam yükleyerek devam etmiştir. Gerilla saflarına katıldığı andan itibaren heyecanlı ve meraklı yapısıyla öne çıkan yoldaşımız, gerillaya katıldığı alanda temel gerillacılık eğitimini tamamlayarak Botan alanında çalışmalara aktif bir şekilde katılmıştır. Ağırlıklı olarak Kato alanında çalışma yürüten yoldaşımız burada başarılı bir pratiğin sahibi olmuştur. Özgürlük savaşçısı olarak mücadele yürüttüğü özgür dağlarda hemen tecrübe kazanmış ve alanda yapılan birçok eylemde görev ve sorumluluklarını başarılı bir şekilde yerine getirmiştir. Kuzey alanlarındaki kısa ama dolu dolu pratiğinin ardından 2013 yılında Medya Savunma Alanları’na geçmiştir.

Medya Savunma Alanları’nda Şehîd Mahir Akademileri’nde profesyonel gerillacılık üzerine eğitimler alarak var olan sürece kendini hazırlama ve yetkin bir Apocu militan olma yolunda kararlıca katılmıştır. Şehîd Mahir Akademileri’nde yetkin bir gerilla olan Şervan yoldaşımız, burada iki devre boyunca kendisi gibi yoldaşlarını da eğiterek, onların da birer Apocu militan ve Demokratik Modernite Gerillası olması için emek ve çaba sahibi oldu. Bu anlamda görev ve sorumluluklarını başarılı bir şekilde yerine getirmeyi bilmiştir. Yaşamda sade ve mütevazi bir duruşun sahibi olan yoldaşımız, kendini Partimizin bir fedaisi olarak değerlendirmiş ve bu anlamda görev ve sorumluluklarını layıkıyla yerine getirmekten geri durmamıştır. Şervan yoldaşımız bu eğitim sürecinde askeri olarak yetkinliğe ulaşarak, kendini profesyonel gerillacılık ilke ve yaşamında belli bir düzeye taşımayı başarmıştır.

Şervan yoldaşımız alan içerisinde sergilediği başarılı pratiğinin ardından Bakurê Kurdistan’a geçmek ve mücadelesini bu alanda zirveye ulaştırmak için öneride bulunmuştur. Gerillaya katıldığı ve yaşamındaki en önemli ilkleri yaşadığı Bakurê Kurdistan’da tekrar mücadele yürütme isteği kabul edilen Şervan yoldaşımız kendisini ideolojik anlamda da geliştirmek için Şehîd İbrahim Akademisi’nde eğitime dahil olmuştur. Şehîd İbrahim Akademisi’nde aldığı eğitimle Apocu bir militan olarak görev ve sorumluluklarının daha fazla bilincine varmıştır. Eğitim sürecinde öğrendiklerini hemen yaşama geçirme çabasında olan yoldaşımız, eleştirel ve özeleştirel bir tutum sergileyerek kendini donatmış ve hazırlamıştır. Koşulsuz ve amasız katılımın bir timsali olarak yoldaşları arasında örnek gösterilen bir duruşun sahibi olmuştur. Yaşamda sessiz fakat yüreğinde fırtınalar kopan bir kişilik sahibi olmuştur. Yoldaşlarına karşı olan derin duyguları ve amansız mücadele tarzının yanında; soykırımcı ve işgalcilere olan nefretini, kinini her zaman yerinde ve zamanında dile getirmiştir.

Başarılı bir şekilde tamamladığı eğitim devresinin ardından Serhed alanına düzenlenen Şervan yoldaşımız, burada Parti’nin vereceği görev ve sorumlulukları başarılı bir şekilde yerine getirmenin arayışları ve çabası içerisinde olmuştur. Yaşamın her alanından kendini sorumlu gören Apocu militan kişiliğin sahibi olan Şervan yoldaşımız özgürlük gerillasına katıldığı andan şahadete yürüdüğü ana kadar var olan devrim coşkusunu bir an bile yitirmeyerek bu esaslar üzerinden başarılı bir pratiğin sahibi olmayı başarmıştır. Cemil Cîgerxwîn yoldaşımızla birlikte gerçekleşen düşman pususunda şehadete ulaşan Şervan yoldaşımız, mücadelesiyle olduğu gibi şehadetiyle de her zaman bizlere öncülük yapmaya devam edecektir.

23 Ağustos 2023

HPG Basın İrtibat Merkezi