Bir Yaşam Ustası Ve Bir Dağ Filozofunun Hikâyesi

Şehit Kadir Usta; Antakyalı. Bir Arap Alevisi. Bir PKK militanı. Tüm PKK militanlarının yoldaşı; benim ve Dr. Rubar’ınsa can yoldaşı. Yok yoldaş-can yoldaş diye bir ayrım yapmak istemiyorum, ama biz çok şey paylaştık. Biraz fark koysak yoldaşlarım alınmaz, biliyorum. Bilirdi benim bu türküyü çok sevdiğimi, ne zaman beni biraz yüzüm asık görse, hemen bu türküyü gözlerime bakarak, gözünün içi gülerek söylerdi. Sıcak demli çayı da unutmazdı, kendi elinden sunar ve herkesin elinden çay içilmez be Hayri derdi. Bilirdi bu türküyü onun sesinden, hele hele kendi elinden sunduğu demli çay eşliğinde dinleyince bütün sıkıntılarımdan uzaklaşacağımı. Dedim ya yaşam ustası, Kadir Usta.

Ona Usta derler bu dağlarda. Adı, Gayyaz Koyutürk. Kendisi Arap, adı Türk, hem de koyusundan. Buna hep gülerdi, bir anısında Önderliğin de bu isim meselesine çok güldüğünü anlatmıştı. Dedik ya bu dağlarda ona Usta derler. Gerillada ilk ismi kendin alırsın, ikincisini arkadaşlar koyar. Usta ismi de oradan geliyor. İsmi gibi bir çok şeye kadir Kadir  Usta, bu kadirliğinden alıyor Usta’lığını.

Bir deyim var, yok söylemeyeceğim, anlatayım, siz tahmin edeceksiniz. Bazı insanlar vardır, bulundukları her ortamda, hiçbir şey yapmasalar, öyle dursalar bile hiç kimse onlarsız iş yapmaz, onlarsız karar almaz, onların bulundukları ortamlarda ciddi sorunlar yaşanmaz, yaşanan ufak tefek sorunlar da hemen hallolur.

Tahmin etmişsinizdir, “varlığı yeter”. Varlığı yeterdi Kadir Usta’nın. Varlığın yeterdi be Kadir Usta…

Dağ filozofu, yok yok dağlı filozof desek daha iyi olur sanki. İsim tamlaması ile yanlış anlaşılabilir, sıfat tamlaması yapalım. Bir filozof, dağda yaşayan bir filozof. Ayrıca doğa bilimcisi, veteriner, tıp doktoru.

Mücadele Arkadaşları

Kategori: Şehit Anıları