Şehit Bedran Efrîn Yoldaşın Anısına

  

Mavi berrak suları, kıvrımlı dolambaçlarla akarken, eteklerine selam duran Dicle’nin dostu Gabar.

Peygamber Nuh’un gemisine liman yaptığı, tufandan korunduğu tarihi Cûdî dağının komşusu Gabar. Asi Çirav’la yaren, eşsiz bir cennet. Şirnex, Cîzir, Silopya, Hezax, Kerboran kentlerinin koruyucu dağı Gabar…

Kimlere misafirlik yaptı kucağın?

Ulusal bir kahraman, dilden dile dolaşan destansı yaşayan komutan Egîd’in diyarı. Gözlerinin güleçliği hiç sönmeyen, ışıl ışıl büyüsünü Gabar’da ekmiş Erdal’ın, yoldaşlığın tanımsız gücünü toprağına kazımış Kurtay’ın, cesaretle özdeşleşmiş savaş ustası Adil’ın mekanı. Sana doyamadan yüreğinde çiçek açmış Gulbahar’ın, Rozerîn’in aşkı Gabar…

Güneşin kızılımsı doğuşuna, esrarengiz batışına en fazla tanıklık yapmış bir yiğit de Bedran… Kucağında büyümüş, kucağında yaşamı öğrenmiş, kucağında savaşmış, kucağında sonsuzlaşmış, ölümsüzleşmiş bir kahraman.

Navser’in, Tepê Bazê’nin, Çelê Sor’un, Piresin’in, Spîvyan’ın, Çiyayê Bizina’nın, Findikê’nin kalbinde çektiği fotoğraflarda unutulmaz bir sima heval Bedran.

Gerilla tadında yaşamayı doya doya başarmış bir yiğit.

Zor günlerin yoldaşı…

Fedakar, savaşkan bir komutan… Hep böyle anacağım bir yoldaşım Bedran. Yaşam kesitinin en büyük karesi Gabar’a ait Bedran yoldaşın. Çirav’dan Mava’ya, Çiyayê Bizina’dan Bagok’a kadar olan coğrafyada ustalıklı gerillacılığı ve öncü komutanlığıyla tanıdık O’nu. Bir dağ ceylanı gibi o kadar mükemmel bilirdi ki araziyi, O’nunla yürümek insana hep güven verirdi. Bir gerillanın en temel ittifakı olan araziyi müthiş kullanma becerisi sayesinde Gabar’daki birçok arkadaşa bu yeteneği ile hizmet edip, yetiştirdi.  Bir komutan olduğu kadar iyi bir kurye olurdu en kritik görevlerde. Gabar coğrafyasına öylesine sevdalıydı ki, karış karış tanırdı her yerini. Özgürlük onurunun gerekçesi için savaşmak onun için bir sanattı. Düşmana olan kini ve intikam duygusu, müthiş cesareti ve kıvrak taktikler üreten zekasıyla düşman karşısında adeta dans eder, dalgasını geçerdi heval Bedran. Bunun için herkes O’nun komutasında eyleme gitmek için can atar, onun başarıya dikmiş olduğu gözlerinden güven alır; aynı cephede, aynı mevzide savaşmayı bir şans sayardı. Gidip de başarmadan dönmediği bir eylemi, bir görevi hatırlamıyorum heval Bedran'ın. O, sakin ve olgun militanın altında büyük bir savaşçı vardı. İkirciksiz, tereddütsüz ruh halini etrafına yayar, doğal bir sürükleyici olurdu. O, acımasız savaşın kızgınlığı içinde büyüdüğünden savaşırken yoldaşını korur, asla yoldaşını terk etmezdi. İşte bu yüzden yaşarken de kalplerimizde adı altın harflerle yazılıydı heval Bedran’ın. Arkadaş yapısıyla öylesine özdeşleşirdi ki, doğal bir komutan edasıyla saygınlığını her zaman korumayı başarabilmişti.

Müthiş bir nişancıydı heval Bedran. Ağır silah ya da otomatik silahlara öylesine hakimdi ki, eylemlerde hangisine ihtiyaç olursa kullanır, hedefini imha ederdi. Silahıyla kurduğu yakınlıktan dolayı, bir sanatçının enstrümanını kullandığı gibi kullanırdı silahını. Çetin gerilla koşullarında arkadaş yapısını bu nişancılığıyla ödüllendirir, yaptığı avcılıkla doğadan yararlanmayı becerirdi. O’nun doğayla olan bu uyumu, doğanın dilini anlayışı, bizleri doğaya daha da yakınlaştırır, özellikle eşsiz cennet Gabar’ın bereketli topraklarına nasıl yaklaşacağımızın pusulasını verirdi. Yokluktan varlığı yaratmayı, kıtlıkla mücadele etmeyi öğretti O.

Yumuşak ve anlayışlı yapısıyla, ahlaki olarak duruşuyla PKK kimliğini en iyi temsil etmeyi başaran Bedran arkadaş, gerilla yaşamı boyunca arkadaşlar içinde hep saygı uyandıran bir kahraman oldu. Kadın özgürlük çizgisine karşı her zaman duyarlı, kadın arkadaşlarla kurduğu ilişkilerdeki özlü, dürüst ve ölçülü yaklaşımlarıyla tam bir kadın yoldaşıydı heval Bedran. Dedim ya gerillacılığının % 95’ini Gabar’da yaşadığından Gabar’la bütünleşmiş bir yiğit.

 

Kod adı: Bedran Gabar
Adı ve soyadı: Ali Abdo Hambeşo
Doğum yılı ve yeri: 1976 / Afrin
Katılım yılı ve yeri: 1994 / Halep
Ana ve baba adı: Fatma / Abdo
Şahadet tarihi ve yeri: 11 Aralık 2010 / Gercuş, Batman 

Selam ve saygılarımla

ŞEHİT AZE MALAZGİRT

15 NİSAN 2011